torstai 7. helmikuuta 2008

Päivä koti-isänä

(Kirjoituksen ajankohta 01.10.2007)

Sunnuntaina vaimon piti lähteä yhdistyshommiin ja sovimme, että hoidan lapsen ja talouden koko päivän. Sinänsä ei mitään uutta - olihan tuota tullut tehtyä useamminkin jo monen monen kuukauden ajan ja lähes joka sunnuntai vastaan lapsenhoidosta ainakin puoleenpäivään saakka. Kun vaimo palasi takaisin kotiin päivän päätteeksi hänen ensimmäinen kysymyksensä oli miksi lapsella on päällää eri vaatteet kuin hänen lähtiessään. Voidakseni vastata minun oli kuvattava päivän tapahtumia hieman laveammin:

Kymmenen pintaan laitoin jätkän nukkumaan ja puoliso lähti matkaan. Join kahvia ja puuhailin omiani tunnin verran todeten, että hyvinhän tässä menee. En olisi voinut olla enempää väärässä.

Tarkoituksenani oli tehdä päivän eväkset aiemmin hankkimastani kurpitsasta ja ryhdyin siis perkaamaan kyseistä nelikiloista hirvitystä. Puolessavälissä työtä poika heräsi, joten nappasin tyypin ylös vaunuista, riisuin ja lykkäsin potalle istumaan pissalle. Tuloksena oli hieno päikkäripissa. Lattialle ja isin sukille.

Jätkälle vaatteet päälle ja keittiöön tarkistamaan kurpitsakattilan tilanne. Ovikello soi ja tajuan, että nyt sieltä tultiin hakemaan luvattua kantoliinaa. Mutisen jotain epäselvää oviaukosta yrittäen estää yhtä lasta ja kahta koiraa pääsemästä portaikkoon. Sain luultavasti pisteitä kategorioihin epäystävällinen, omituinen ja epäsosiaalinen. Lykkään kantoliinan ovenraosta ja kiirehdin nostamaan kurpitsakattilaa levyltä.

Yhtäkkiä jotain hajoaa olohuoneessa. Löydän säpäleiksi menneen kahvimukini palasten keskeltä järkyttyneen pikkumiehen. Teen muistiini merkinnän koskien kahvikuppien pitkäaikaissäilytystä tablettien päällä. Siivoan palaset lattialta ja jatkan töitä keittiössä.

Vessasta kuuluu epämääräistä lotinaa ja juoksen katsomaan tajuten jättäneeni oven auki ja - mikä vielä parempaa - potan huuhtelematta. Lapsi istuu sukat kusilätäkössä työntäen vessapaperirullan hylsyjä pottaan. Lapsi kainaloon ja likaiset sukat pesuun. Pöntössä on kaksi vessapaperirullaa.

Lapselle uudet sukat ja jatkamaan töitä. Vessan ovi on visusti kiinni ja poika suuntaakin ihan luvan kanssa parvekkeelle. Hetken aikaa puuhasteltuani alan suhtautua epäilevästi hieman häiritsevään hiljaisuuteen, joka suorastaan huutaa parvekkeelta. Menen tarkistamaan ja löydän herran suklaakakkuinen paistinlasta kädessään kiskomassa suklaakakkua pienemmiltä osin parempiin suihin ja suuremmilta osin housuille. Housut vaihtoon ja koirat siivoamaan parvekkeen lattiaa.

Sain kurpitsan käsitellyksi ja sällille alkoi tulla sopivasti nälkä. Kumma kyllä syöminen sujui täysin kommelluksitta, joten aloin suhtautua loppupäivään optimistisesti. Paha virhe. Lykkäsin lapsen potalle ja havaitsin, että body on vähän pieni ja hankala laittaa olalle kiinni pottailun ajaksi, joten jätin sen auki. Eihän se siitä ehdi likaantua. Ei ehdikään, ellei sitä uiteta potassa. Kuten tapahtui.

Body siis vaihtoon ja lapsi pyllypesulle. Makuuhuoneeseen päästyäni muistin, että vaatteet jäivät olohuoneeseen. No, samalla saan tyhjennetyksi potan. Lykkäsin siis lapsen pinnikseen odottamaan ja suuntasin olohuoneeseen, josta löysin potan äärestä suupieliään lipovan, syyllisen näköisen huskyn. Vilkaisin pottaan ja totesin, että munkit oli vetäisty parempiin suihin.

Näillä main puolisoni saapui kotiin, tosin epäilen vahvasti, että jos olisimme saaneet vielä tunnin lisäaikaa, paitakin olisi saatu vaihdetuksi keinolla tai toisella. Loppuillan vietin valmistaen päivällistä, kuten kunnon vaimon pitääkin.

Jos tarkastelen asioita jälkikäteen, olen oppinut seuraavaa:
- Poika on aina vain nopeampi päätymään pahantekoon. Epäilen vahvasti käyrän nousevan eksponentiaalisesti.
- Huskylta on potan lähelle pääsy kielletty.
- Vessan oven tila (suljettu/ei suljettu) on syytä tarkistaa myös toiseen kertaan mahdollisten viallisten muistipiirien varalta
- Hiljaisuus ei ole koskaan hyvä asia
- Poika päätyy aina vain nopeammin pahantekoon.
- Puolison halu saada lepoa ja omaa aikaa illalla on varsin ymmärrettävää.
- Muistinko mainita, että poika päätyy koko ajan nopeammin pahantekoon?

8 kommenttia:

karhurannanesa kirjoitti...

Samoja asioita opittu tälläkin suunnalla...

karhurannanesa kirjoitti...

Edellistä kommenttia tarkentaen...

En juuri kiroile lasten kuullen, mutta kun potta kerran jäi vähäksi aikaa valvomatta appiukon koiran ollessa kylässä huudahdin kovalla äänellä, "Söit sitten p*skat suoraan potasta!", kun koira lipoi vielä huuliaan potan äärellä.

Mukava huomata, että muillakin osataan. Tässähän saa ihan vertaistukea :)

ds kirjoitti...

Koirat oppivat kertalla luennon jälkeen, että potasta ei vedellä munkkeja. Vielä kun saisi lapsen oppimaan, että koiraa ei vedetä hännästä ja erityisesti, että koiran päälle ei mennä istumaan. Koira EI ole tuoli.

karhurannanesa kirjoitti...

Meillä Poika hääräsi loputtomasti koiran ympärillä. Jossain vaiheessa oivallettiin pienellä avustuksella tosin, että Pojan hyöriminen koiran ympärillä oli jonkinlaista kontaktinhakua. Samantyyppistä hääräystä oli Tytön ympärillä, kun kun Tyttö syntyi.

Anonyymi kirjoitti...

=)

Ainoa, mikä tökkäsi oli, että poika päätyy pahantekoon. Hänhän vain suorittaa kokeellisia tutkimuksia, tuikitärkeitä loppuelämän kannalta.

Ah, meininki oli hektisyydessään niin tutun tuntuista.. On ne lapset ihania ;)

ds kirjoitti...

No terminä tuo "pahanteko" oli lähinnä taiteellinen valinta luomaan kuvaa tietynlaisesta subjektiivisesta, senhetkisestä tunteesta. Tyyliin "Ei kiesus! Taasko se ipana on pahanteossa!" ilman sen suurempaa viittausta tietoiseen pyrkimykseen tehdä pahaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kovin tutulta kuulostaa. :)
Puolisoni on sitä mieltä, että ihmiset ja koirat ovat päätyneet alun alkaen saman katon alle juuri tämän kätevän yhteensopivuuden johdosta: Koirat syövät kakkaa ja vauvoilla ei ollut vaippoja...

S kirjoitti...

Koirat ovat kieltämättä varsin kaikkiruokaisia otuksia. Toisaalta tämä on varsin kätevääkin, sillä välillä lapsukaiset tapaavat tehdä koirien herkkumunkkeja suoraan lattialle. Mikäpä olisikaan kätevämpää, kuin pyyhkäistä lattia kostealla rätillä koiran hoidettua suurimman homman. Ei ole suotta meidän tyttömme saanut liikanimeä "Rekun herkkupeppu".

Ja mainittakoon vielä, että ruokimme kyllä koiraamme säännöllisesti, kaksi kertaa päivässä. Satunnaiset munkkirinkilät ovat vain aikuisten hajamielisyydestä johtuvia extraherkkuja.